Analyse av ren rulling
Forsøket er gjennomført av Gruppe 212 (T2) bestående av Rakel Nes, Hilde Aurvoll, Åse Berit Falang, Johanne Dahl Norland og Aurora Myhrum.
Sammendrag
Dette labprojektet analyserer en kules bevegelse langs en kulebane. Ved hjelp av videoanalyseverktøyet Tracker og gjennom numerisk metode har vi muligheten til å beregne slutthastigheten til kulen. De to beregningene, både numerisk og empirisk, åpner for å sammenlikne virkeligheten med teorien. Slutthastigheten beregnet numerisk ble 1.166 (m/s) . Sammenliknet ble slutthastigheten i selve forsøket målt til 1.209 ±0.07 (m/s). Feilen mellom de to beregningene kan skyldes en rekke usikkerheter som oppsettet av selve forsøket og andre målefeil.
1. Introduksjon
Krefter danner grunnlaget for hele fysikken og gjennom dette eksperimentet skal vi analysere hvilke krefter som virker på en rullende kule langs et krumt underlag. Labprosjektet skal studere og analysere en kule som ruller langs en berg-og-dal-bane. Ren rulling på et krumt underlag sin evne til energibevarelse, samt kjennskap til vår egendefinerte baneform, gir oss muligheten til å beregne en rekke ulike størrelser for den rullende kulen. Fra målinger gjennomført av videoanalyseverktøyet Tracker skal vi sammenligne målt og simulert rullebevegelse, beregne rulletid, sluttfart og deretter regne ut tap i mekanisk energi med middelverdi og usikkerhet. Dette forsøket gir oss derfor muligheten til å anvende grunnleggende prinsipper innen fysikk og få praktisk erfaring med å utføre målinger og beregninger.
2. Teori
2.1 Fart
2.2 Akselerasjon
2.3 Krefter
2.4 Usikkerhetsanalyse
3. Metode
3.1 Før forsøket
3.2 Utstyr
3.3 Selve eksperimentet
3.4 Numerisk metode
Etter å ha beregnet baneformen kunne vi bruke denne informasjonen til å beregne de fysiske størrelsene fart, helningsvinkel, krumning, sentripetalakselerasjon, normalkraft, friksjonskraft og forholdet mellom dem. Formler og verdier er hentet fra labsiden [1]. Ved hjelp av den utdelte Jupyter notebooken utviklet vi formlene på følgende måte:
Vi legger inn text-filen med data fra trackeren vår og henter ut alle verdiene
4.Resultater
Ved hjelp av teorien og simuleringen av banen i Jupyter notebook ble vår estimerte slutthastighet målt til 1.166 (m/s). Resultatene i tabell 2 viser de ti forsøkene og ved hjelp av dette ble middelverdien til sluttfarten 1.209 (m/s). Ved hjelp av likningene (20) og (21) ble standardavviket regnet til 0.07 (m/s) og standardfeilen 0.01 (m/s). Dette resulterer i en sluttfart på 1.209 ±0.07 (m/s).
Vi sammenligner baneformen vi regnet ut med trackerverdiene
Sammenligner med farten
Regning med tid
Regning med fart
Regning med kinetisk energi
Regning med tapt Mekanisk Energi
5. Diskusjon
5.1 Usikkerhet
5.2 Analyse av grafer
6.Konklusjon
7.Referanser
[1] J.A Støvneng, Institutt for fysikk, NTNU: NTNU Fysikklab. https://home.phys.ntnu.no/brukdef/undervisning/fyslab/files/labligninger_V23.pdf